به گزارش ویژه نامه نوروزی مشرق، در آستانه نوروز مردم قرقیزستان خانههای خود را تمیز میکنند، بدهیهای خود را پرداخت کرده و با کسی که در نزاع بودند، آشتی میکنند زیرا به عقیده بزرگان قرقیز، زمانی که نوروز به خانههای آنان وارد میشود، تمام بیماریها و نارساییها و خرابیها باید از کنار آنان عبور کنند.
در اینجا آیین نوروز را در قرقیزستان بررسی خواهیم کرد.
فارس نوشت: روز 21 ماه مارس را قرقیزها «ناروز» مینامند و اگر در این روز پسر به دنیا آید وی را «ناروزبای» و یا «ناروز بیک» و اگر دختر «ناروز» و یا «ناروزگل» نامگذاری میکردند.
اگر در این روز برف ببارد آن را به فال نیک گرفته به این خاطر که معمولا برف ماه مارس نرمی و سفیدی ویژهای دارد.
در شب قبل از جشن نوروز به نشان فراوانی شیر، برداشت محصول و باران تمام ظروف را با شیر، آیران، گندم، آب چشمه لبریز میکنند.
در این روز مسابقات مختلف ورزشی نیز برگزار میشد که در آن هم دختران و هم پسران میتوانستند شرکت کنند. دختر پسر را به مسابقه دعوت میکرد با این شرط که اگر پسر در این مسابقه برنده شود، پس دختر با وی ازدواج میکند و در صورتی که پسر مغلوب و دختر برنده شود، پسر باید هر خواسته دختر را به جا آورد به این خاطر جشن نوروز اغلب به مراسم عروسی نیز تبدیل میشد.
سپس آتش بزرگی درست میکردند و مردم با مشعل روشن تمام روستا را میگشتند، کودکان از بالای آتش میپریدند و بزرگان به طور مکرر میگفتند: «بروید، بروید، بروید تمام سختیها»، «سال نو آمد، سال کهنه رفت» و با این سخنان به جشن اعتدال بهاری پایان میدادند.
در این جشن، مقامات عالیرتبه این کشور نیز شرکت میکنند. در میدان مرکزی شهر بیشکک مراسمهای تئاتر برگزار میشود. در پارکها، مراسمات جشن، بازیهای مختلف برای اهل جامعه و کودکان راهاندازی میشود.